zondag 24 september 2017

Uitslag masterwedstrijd 24 september te Schijndel

Een groep van 15 zwemmers heeft zondag 24 september meegedaan aan de vierde wedstrijd van de Zuidelijke Cirkel. De organisatie was in handen van SWNZ en de wedstrijd werd gezwommen in zwembad de Molen Hey. Dat zorgde ervoor dat er niet alleen (ervaren ) wedstrijdzwemmers in actie kwamen, maar voor de gelegenheid ook zwemmers van de andere afdelingen van Neptunus '58 (masterzwemmen, synchroonzwemmen, waterpolo, zwemmend redden en zwemvaardigheidszwemmen). Voor velen van hen was het de eerste wedstrijd.


De middag begon met de 4 x 50 wissel. Het zwemvaardigheids-/masterteam met Dries van der Heijden, Rob van de Ven, Yvette van den Oever en Jenny van der Heijden werd keurig derde bij de gemengde team 160+ (gemiddelde leeftijd tussen 40 en 50 jaar). Daarnaast zwommen wedstrijdzwemsters Alma Janssen, Daphne Portegijs en Sandra Schellekens, samen met zwemmend redder Echica Pijnenburg in de categorie 80+ (gemiddelde leeftijd 20-25 jaar). Helaas werd dit team ondanks een mooie tijd gediskwalificeerd wegens een foute finish van één van de zwemsters.
Bij de individuele nummers was er grote deelname op de 50 vrij. Pauline van Dam was de snelste bij de dames 20+. Hanneke van der Steen werd vierde, Daphne zesde en Mandy van den Heuvel (zwemmend redden) verbaasde iedereen met een knappe tijd en de zevende plaats. Ildiko van der Ploeg zwom haar snelste tijd in drie jaar en werd vierde. Jenny werd zevende. Bij de dames 30+ werd Sandra tweede en Anne Oremans (synchroon) vijfde. In diezelfde categorie maar dan bij de heren was penningmeester van Neptunus '58 en waterpoloër Peter van Aarle met afstand de snelste. Peter zwom zijn laatste officiële wedstrijd in 2005, en was toen slechts een fractie sneller. Rob van de Ven werd zesde bij de heren 45+. Leo Zuidema (zwemvaardigheid) zwom de zevende tijd bij de 50+. Hij was een stuk sneller dan onlangs in de training.
Nadat de 200 school zonder SWNZ-deelname was verzwommen, werd er gesprint: 25 meter rugslag. Alma was de snelste bij de 20+ en Daphne werd vierde. Jenny werd derde bij de 25+. Bij de 30+ zag Anne een eerste plaats in rook opgaan vanwege een onreglementaire finish. Rob werd derde bij de 45+.
Het vijfde programma was het koningsnummer, de 100 vrij. Bij de dames 20+ kwamen alle zwemsters uit voor SWNZ. Pauline was de snelste en zwom een fractie boven haar tijd van de Brabantse Winter Kampioenschappen in januari. Hanneke werd tweede en zwom haar snelste race in maar liefst zes jaar! Echica en Mandy bezetten de plaatsen drie en vier en waren sneller dan verwacht. Anne zwom naar plaats 4 bij de 30+. Peter was de snelste bij de heren 30+ en liet zien in de ruim twaalf jaar zonder wedstrijden niet aan snelheid te hebben ingeleverd. Yvette van den Oever (45+) en Leo Zuidema (50+) zwommen zij aan zij de eerste drie banen, maar de laatste baan kon de official van SWNZ nog even aanzetten. Yvette werd vierde en Leo zesde. Bij de 55+ was Dries de snelste.
Alma zwom individueel alleen 25 meters, maar met succes. Ze werd namelijk op alle afstanden tweede. Op de 25 vlinder werd ze vergezeld door Daphne, die de derde tijd neerzette. Anne was de snelste bij de 30+. Helaas werd Yvette gediskwalificeerd door een fout bij de finish.
Op de 100 wissel was Echica, die in een ver verleden wel aan wedstrijdzwemmen heeft gedaan, maar vervolgens haar focus heeft gelegd op het zwemmend redden, de nummer 4 bij de 20+. Ildiko werd  in één leeftijdscategorie ouder vijfde. Jenny en haar vader Dries maakten beiden een foutje bij het keerpunt van rug naar school en werden helaas gediskwalificeerd. Ook Yvette maakte een foutje, maar dan bij het keerpunt van school naar vrij.
Op de kortste en snelste afstand, de 25  vrij, waren de plaatsen 2 en 3 wederom van Alma en Daphne. Daphne deelde die derde plaats met Mandy. Echica werd vijfde. Anne was bij de 30+ de snelste, net als Peter. Rob (45+) en Leo (50+) werden beiden vierde.
Rob zwom net als Sandra ook de 100 school en beiden werden derde. De tijd van Rob was sterk. 
Op de 50 rug werd Ildiko tweede, met een verbetering van haar inschrijftijd met een halve seconde.
Er stond aan het einde van de wedstrijd een aparte estafette op het programma, namelijk de 25+50+75+100 meter vrije slag. In het 80+ damesteam zwom Mandy 25 meter, Echica 50, Sandra 75 en Pauline 100 meter. Ze zwommen naar de winst. Het gemengde 160+ team met Yvette, Leo, Jenny en Dries werd tweede.
Tot slot zwommen Dries en Sandra de 800 vrij. Beiden zwommen naar de eerste plaats in hun categorie. Sandra zwom twintig tellen sneller dan vorig seizoen.

Uitslag