zondag 28 mei 2017

Uitslag RZK dag 4, zondag 28 mei in Eindhoven (50)

Twaalf zwemmers sloten zondag 28 mei vier dagen zwemmen bij de Regionale Zomer Kampioenschappen in Eindhoven af.In het 50-meterbad begonnen Jelle Rutten en Jesse Hoksbergen met de 400 wissel. Voor beiden was het de eerste keer dat ze deze afstand zwommen in een 50-meterbad. Jelle had ook nog nooit 50 of 100 vlinder gezwommen op de lange baan, en dus konden er drie nieuwe PR's genoteerd worden. Jelle werd dertiende. Jesse zwom ook een mooie tijd en tikte in totaal als zevende aan. Daarna volgde Iris van der Aa op de 800 vrij. Bij de BWK haalde ze nog knap zilver, en ook nu was ze de tweede Brabantse. Doordat ook zwemmers uit Zeeland en Limburg deelnamen, leverde het Iris nu geen medaille op (vijfde plaats), maar ze zwom wel een mooie tijd.
In de middagsessie werd gestart met de 100 vrij voor heren, met naast Jelle en Jesse ook Peter de Roij. Peter zwom deze afstand voor het eerst in het 50-meterbad en wilde onder de minuut. Met 59.74 slaagde hij in deze missie. Hij zwom de 31e tijd bij de jeugd 1 en 2. Jelle zwom maar liefst 3.5 seconde onder zijn pas enkele maanden oude PR en tikte als 23e aan. Jesse verbeterde zijn PR uit het 50-meterbad (tussentijd van de 200 vrij) met vijf tellen en werd 18e.
Vervolgens zwommen Britt Bakers en Isa Schellekens de 100 vlinder. Voor Britt was het de eerste keer dat ze deze afstand in een 50-meterbad zwom. Ze bleef nu een fractie boven de tijd die ze vorige week zwom als opening op de 400 wissel. Isa ging vlot van start en wist uiteindelijk na 100 meter zo'n 2,5 seconde onder haar oude persoonlijke record aan te tikken. Britt eindigde als veertiende en Isa als 28e. Op de 50 school was het weer Britt die het water in dook. Ze zwom iets boven haar beste tijd van eerder dit seizoen. Mirelle verbeterde haar PR met exact een halve tel. De meiden werden 17e en 24e.
De voorlaatste individuele afstand voor SWNZ was de 200 vrij, met Iris, Britt en Isa. Britt zwom nog eens vier tellen sneller dan een dag eerder als slotzwemster in de estafette 4x200 vrij. Deze toptijd leverde haar een tiende tijd op (vierde Brabantse). Iris zwom iets meer dan 2 seconden van haar PR en was vijf tellen sneller dan haar splittijd van zaterdag. Iris tikte als twintigste aan. Isa verbeterde zich met bijna drie tellen en werd net als op de 100 vlinder 28e.
Tot slot mochten Jesse en Peter nog knallen op één baantje vlinderslag. Jesse tikte als 19e aan en was niet alleen zo'n twee tellen sneller dan zijn oude PR in het 50-meterbad, maar hij zwom ook sneller dan hij ooit op de korte baan was! Peter wilde graag onder de dertig seconden, maar waar zijn missie op de 100 vrij wel slaagde (onder de minuut), lukte het hem nu net niet. Hij bleef slechts 0.07 seconde boven zijn beste tijd in het 25-meterbad bij zijn debuut op de lange baan op deze afstand. Hij werd 31e.
Tot slot stonden er estafettes op het programma, met alle aanwezige zwemmers deze dag. De junioren meisjes mochten aftrappen met de 4 x 100 wissel. Het team, wat in januari op de korte baan een Brabants Record zwom, mocht ook nu weer van start. Iris opende met een PR van maar liefst drie tellen op de 100 rug. Vervolgens zwom Britt de schoolslag een tel sneller dan ze ooit deed en daarna vlinderde Naomi haar 100 meter. Naomi heeft de 100 vlinder nog nooit individueel gezwommen in een 50-meterbad, maar ze was wel sneller dan vorig jaar, toen ze ook de vlinderslag voor haar rekening nam. Tot slot maakte Marit van de Kerkhof het karwei prima af met als resultaat een negende plaats. Dit is een team voor de toekomst, want in de categorie 2003 en jonger waren zij het snelste team zonder 2003-zwemsters. De vier toppers van SWNZ zijn allen geboren in 2004 en zwemmen dus volgend jaar ook nog in deze categorie.
De dames zwommen eveneens de 4 x 100 wissel. Isa opende op de rugslag, maar kon er geen persoonlijk record meer op laten noteren. Vervolgens zwom Mirelle de schoolslag, en ze bleef ruim een tel onder haar PR. Hanneke van der Steen zwom voor het eerst in 7 of 8 jaar tijd weer op een kampioenschap en nam nu de vlinderslag voor haar rekening. Ze zwom nog niet eerder deze afstand op de lange baan en zette een keurige tijd neer. Tot slot maakte Lisa Verheij het karwei af op de vrije slag met een tijd die een seconde sneller was dan haar individuele 100 vrij van vorige week. De dames van SWNZ werden net als de junioren negende.
De jongens jeugd zwommen de 4 x 100 vrij. Junior 4 Jesse startte, maar bleef iets boven zijn beste tijd van eerder op de dag. Jeugd 2 zwemmer Pim de Crom kwam voor het eerst deze RZK in actie en zwom 2,5 seconde sneller dan hij ooit was in het 50-meterbad. Vervolgens zwom Jelle (pas junior 2) een keurige tijd, iets langzamer dan eerder op de middag. Tot slot kwam Peter (jeugd 1) in actie en ook hij wist zich net niet te verbeteren ten opzichte van de individuele 100 vrij. Wel zwommen de heren alle vier PR's ten opzichte van de tijde van vóór deze dag, een knappe prestatie dus! Na de junioren en senioren meiden werden ook de jeugdzwemmers negende.

Uitslag dag 4
Livetiming