Pagina's

donderdag 4 mei 2017

Uitslag NK Masters 4 t/m 7 mei in Eindhoven (50)


Voor de tiende keer worden dit weekend in Eindhoven de Open Nederlands Master Kampioenschappen lange baan gehouden. Sandra Schellekens, uitkomend in de categorie 30+, is één van de ongeveer veertig zwemmers die tot nu toe aan alle edities hebben deelgenomen.


Donderdagmiddag 4 mei startte het toernooi met de 1500 meter vrije slag. Sandra zwom daarin een tijd van 22.39.66, bijna een minuut sneller dan anderhalve maand geleden bij de LAC-wedstrijd in het 25-meterbad van Schijndel. Ze was ruim twintig seconden sneller dan vorig jaar. Sandra eindigde op de vierde plaats, op zo'n vijftien seconden van het brons. Het verschil op de startlijst tussen de nummer 3, vaste concurrente Linda Hoogendam van WVZ Zoetermeer, was echter ruim veertig tellen.

De volgende ochtend stond de 400 vrij op het programma. Sandra stond als zevende ingeschreven maar wist één plaats te klimmen. Ze eindigde op plaats 6 en was de derde Nederlandse zwemster. Met 5.40.99 zwom ze vrijwel dezelfde tijd als twee jaar geleden bij de ONMK. Ze was maar liefst 8 tellen sneller dan eerder dit seizoen in het 50-meterbad in Breda.

Foto: Familie Emmen
Zaterdagmiddag stond de enige niet-vrije slag afstand op het programma, namelijk de 50 vlinder. Sandra zwom een fractie langzamer dan vorig jaar, ondanks een scherpe reactietijd (0.65). Met 35.73 behield ze haar zevende plaats. Zo'n drie uur later stond de 200 vrij op het programma, waarop ze ingeschreven was dankzij het vertrouwen wat ze vijf weken geleden opgebouwd had bij haar vorige 200 vrij in het 50-meterbad (2 april in Breda). Ze ging de eerste 100 meter vergelijkbaar met toen af. De tweede helft ging iets sneller dan in Breda, met als resultaat 2.36.85, een seconde sneller dan in Breda en haar snelste tijd sinds 2010! Daarna was het afwachten wat de tijd waar zou zijn. Sandra stond namelijk als vijfde ingeschreven, maar versloeg in haar serie al de nummer vier van de plaatsingslijst. Enkele series later stond de nummer drie van de plaatsingslijst aan de start. Hoewel ze pas na 150 meter sneller was dan Sandra, tikte ze uiteindelijk anderhalve tel eerder aan dan Sandra. De nummer 2 bleef ook dankzij een goed tweede deel de Schijndelse zwemster net voor, maar de snelste van de startlijst kwam niet aan Sandra's tijd, en dat betekende voor het eerst in 10 jaar NK Masters voor haar een medaille op de 200 vrij, namelijk een bronzen.

Sandra zwom zondagochtend de 800 vrij. Ze zwom een mooie race, waarin de eerste helft er goed uitzag en het de tweede helft zichtbaar zwaarder werd, maar dat leidde slechts tot een beperkte verhoging in de tussentijden. Ze eindigde in 11.44.28 als vijfde, één plaats hoger dan ze ingeschreven stond. Ze was twee tellen sneller dan vorig jaar en twee tellen langzamer dan in 2015.
Op de slotafstand, de 50 vrij, sprintte ze naar 31.78, goed voor de zesde tijd.