woensdag 28 december 2016

Uitslag Swimmeet 28-30 december in Maastricht

foto: Mieke van der Steen
Traditiegetrouw werd er tussen de kerstdagen en de jaarwisseling in Maastricht de jaarlijkse Swimmeet gehouden. Dertien zwemmers van SWNZ kwamen daarbij in actie.Dag 1, woensdag 28 december:
Na de opening met presentatie van alle ploegen gingen de junioren van start met de 100 vlinder. Nena van der Steen beet het spits af. Helaas ging het niet helemaal naar wens en werd ze gediskwalificeerd. Lisa Verheij bleef iets boven haar beste tijd. Jesse Hoksbergen scherpte eerst zijn PR op de 50 vlinder aan met 0.8 seconde en was na 100 meter 4,5 seconde sneller dan ooit. Mirelle de Kort startte met de 100 school, een van de nummers waarop ze een serieuze kans op een finaleplaats maakte. Ze maakte de verwachtingen waar en met een tijd die net boven haar PR ligt werd ze dertiende. Dat betekent dat ze vanavond in de B-finale haar opwachting mag maken. Dionne Paridaans bleef net als Mirelle iets boven haar beste tijd. Pim de Crom verbeterde zijn persoonlijke record met een kwart tel. Roel van der Kleij zwom weliswaar boven zijn PR, maar was driekwart tel sneller dan eerder dit seizoen.
Vervolgens stonden er 50 meters op het programma, met voor de jongere zwemmers de 50 rug. Nena kreeg in haar programma gezelschap van nog 3 andere SWNZ-zwemsters: Britt Bakers, Lotte van de Laak en Iris Verheij. Iris zwom een volle seconde van haar PR af. Lotte verbeterde zich met 0.2 seconde, maar de klapper kwam van Britt, die haar PR maar liefst 1.7 seconde scherper stelde, en dat PR was slechts 5 dagen oud! Daarmee eindigde Britt op een dertiende plaats, wat betekent dat ze net als Mirelle (100 school) vanavond in de B-finale mag uitkomen. Bij de meisjes jeugd 1 en 2 verbeterde Kim de Laat haar oude toptijd met 0.12 seconde. Jessie van de Laak bleef iets boven haar beste tijd. Lisa wist haar persoonlijke toptijd exact te evenaren.Jesse was meer dan een seconde sneller. De oudere zwemmers kwamen in actie op de 50 vlinder. Dionne zwom een halve tel boven haar beste tijd maar was aanzienlijk sneller dan afgelopen vrijdag tijdens de clubkampioenschappen. Mirelle was 0.3 langzamer dan haar PR en werd daarmee 17e. Ze staat eerste reserve voor de finale van vanavond. Pim zwom een halve tel boven zijn PR van afgelopen vrijdag. Roel en Rik op het Veld zwommen slechts een fractie boven hun beste tijd.
Nena en Iris bleven net boven hun PR's op de 100 vrij, maar Lotte wist zich met bijna een seconde te verbeteren. Britt zwom 0.8 sneller dan haar oude PR. Britt lijkt te denken: wat Mirelle doet, doe ik ook: eerst allebei 13e en daarmee B-finale, en nu allebei eerste reserve voor de finale. De jeugdmeiden presteerden uitstekend op het koninginnenummer. Kim zwom twee seconden onder haar oude PR. Jessie verbeterde zich met 2.5 seconde en zwom ook sneller dan ooit op de 50 meter vrije slag. Lisa zwom 1.2 seconde sneller dan ooit en met haar 1.07.81 bleef ze één honderdste van een seconde onder de Brabantse limiet! Jesse verbeterde voor de zoveelste keer dit seizoen zijn PR: met 1.02.14 was hij weer 1.4 sneller. Ter vergelijking: hij startte dit seizoen met een persoonlijk record van 1.10.39! Op de 100 rug verbeterde Mirelle zich met 0.6 seconde. Voor Dionne, Pim, Roel en Rik waren er geen PR's.
In de finale-sessie wist Mirelle haar persoonlijke record op de 100 school te verbeteren met 0.2 seconde. Daarmee behield ze haar klassering en eindigde ze als vijfde in de B-finale. Britt wist op de 50 rug haar absolute toptijd uit de series niet te verbeteren, maar ze bleef wel nog altijd een seconde onder haar tijd die ze had staan voordat ze naar het zuiden van het land afreisde. Ze werd zevende in de B-finale.

Dag 2, donderdag 29 december:
Foto: Roel van der Kleij
Voor de jongere zwemmers stond als eerste de 100 rug op het programma. Iris zwom maar liefst 2.4 van haar oude toptijd (van nog geen drie weken geleden) af. Lotte verbeterde zich met bijna een seconde. Britt zwom drie seconden sneller dan ooit en kwalificeerde zich daarmee ook op deze afstand voor de Brabantse Winter Kampioenschappen. Nena wist zich helaas niet te verbeteren. Lisa zwom bijna vier seconden sneller dan haar oude toptijd. Kim en Jessie bleven (net) boven hun beste tijden. Jesse verbeterde zich met 5.5 seconde. Dionne bleef iets boven haar PR. Mirelle zwom drie weken geleden haar PR, maar bleef daar in Maastricht boven. Haar eindtijd was de zestiende tijd, wat betekent dat ze vanavond op de B-finale in de herkansing zou mogen. Ze heeft deze finale echter afgezegd om energie te sparen voor de rest van het toernooi. Pim verbeterde zijn PR met anderhalve seconde. Roel en Rik zwommen er iets boven.
Op de 50 vlinder verbeterde Lotte zich met 0.6 seconde en Britt met 0.8. Nena, Jessie, Kim en Lisa bleven boven hun beste tijden. Jesse verbeterde zijn PR (een dag eerder gevestigd tijdens de 100 vlinder) met iets meer dan een seconde en dat leverde hem een derde startbewijs voor de BWK op, na de 50 en 100 vrij. Op de 50 rug was er een PR en limiet voor Mirelle, die met een twaalfde plaats ook weer de B-finale haalde. Rik en Pim zwommen slechts 0.1 seconde boven hun beste tijden. Dionne en Roel wisten zich eveneens niet te verbeteren.
De slotafstand op dag 2 was voor de jongere zwemmers de 100 school. Britt zwom een halve seconde onder haar tijd op de 50 school en was op de finish 3.5 seconde sneller dan haar PR. Ze eindigde als twintigste, maar staat door diverse afzeggingen eerste reserve voor de B-finale. Lotte en Nena zwommen boven hun beste tijden, en Iris werd door een foutje gediskwalificeerd. Lisa zwom op diezelfde afstand twee seconden van haar beste tijd af. Jessie zat halverwege slechts 0.2 seconde boven haar beste tijd en na 100 meter was ze een halve seconde sneller dan ooit. De laatste SWNZ-zwemmer op deze afstand, Jesse, verbeterde zijn PR met 0.7 seconde. Op de 100 vrij zwom Mirelle binnen de BWK-limiet dankzij een PR van bijna twee tellen.Pim zwom een seconde sneller dan ooit. Dionne, Roel en Rik waren al eens sneller.
In de B-finale wist Mirelle 's avonds haar tijd op de 50 rug niet te verbeteren. Ze eindigde op de zesde plaats.

Dag 3, vrijdag 30 december:
De derde en laatste dag begon met de 50 school. Op dag 3 zwemmen alle leeftijden hetzelfde programma: 50 school, 100 wissel en 50 vrij. Britt knalde met een PR van ruim twee seconde. Niet alleen onder de gewenste 40 seconden, maar ook meteen maar onder de 39! En dat betekende een A-finaleplaats vanavond. Kim en Jesse verbeterden zich met 0.3 seconde en Lisa was 0.4 seconde sneller dan ooit. Pim verbeterde zich met exact een seconde. Mirelle zwom weliswaar boven haar PR, maar was wel snel genoeg voor wederom een B-finaleplaats. Nena, Iris, Jessie en Roel zwommen al eens sneller.
Op de 100 wissel was Britt ruim drie tellen sneller dan ooit en met een vijftiende plaats plaatste ze zich voor de B-finale. Jessie was een halve seconde sneller en Lisa bijna drie. Mirelle zwom een seconde van haar oude toptijd en staat daarmee eerste reserve voor de B-finale. Pim zwom 0.2 van zijn oude PR. Nena, Kim, Jesse, Roel en Rik zwommen een fractie boven hun beste tijd.
Er wordt wel eens gezegd dat de laatste loodjes het zwaarst wegen, maar daar lieten de SWNZ-zwemmers niks van merken op de slotafstand, de 50 vrij. Kim zwom 0.05 sneller dan ooit, Mirelle 0.07, Lisa 0.10, Britt 0.14, Nena 0.15,  Pim 0.34, Iris 0.70, Jesse 0.76, Lotte 0.93, en Jessie zelfs 1.18 seconde. Roel miste de Brabantse limiet op een haar: 0.06 seconde bleef hij erboven. Rik zwom wel binnen de limiet, maar heeft eerder al aangegeven niet te zullen starten op de BWK. In de finales werden er helaas geen tijden meer verbeterd na drie lange dagen in het zwembad. Op de 50 school werd Britt achtste in de A-finale en eindigde Mirelle als derde in de B-finale. Op de 100 wissel werd beide meiden achtste in de B-finale.Foto Joyce Hoksbergen