vrijdag 28 december 2018

Uitslag Swimmeet 28-30 december in Maastricht

Foto door Anja Verheij
Tussen de kerstdagen en de jaarwisseling wordt traditiegetrouw de Swimmeet in Maastricht gezwommen. Een sprintwedstrijd met alle 50 en 100 meters.
SWNZ zal met een groep van 24 zwemmers deelnemen; sommigen zijn debutant, en sommigen horen al bijna bij de inboedel: Roel van der Kleij was er al bij toen drie meiden van de huidige ploeg nog geboren moesten worden!
's Ochtends worden de series gezwommen en in de avond zijn er A- en B-finales voor de 16 beste zwemmers per leeftijdscategorie.

Dag 1 - 28 december

100 vlinder 2003 en jonger
Het jongste deel van de ploeg, de junioren en meisjes jeugd, mochten meteen op de eerste ochtend vol aan de bak met de 100 meter vlinderslag. Bij de meisjes junioren regende het PR's: Tasnim Bezbiz verbeterde zich met zeven seconden, Kes Keij met vier, Juul Schellekens met negen en Isa Verhagen met drie. Nena van der Steen zwom een fractie boven haar beste tijd. Grappig detail was dat de vijf meiden van SWNZ 'op alfabetische volgorde' van de achternaam eindigden: Tasnim, Kes, Juul, Nena en vervolgens Isa. Bij de jongens verbeterde Luuk Bult zijn beste tijd met bijna anderhalve seconde. Bij de meisjes jeugd kwamen Britt Bakers en Marit Vermeulen in actie. Marit verbeterde zich met 2,5 seconde en Britt met driekwart tel. Rick Hoksbergen zwom deze zware afstand voor het eerst en was halverwege al maar liefst 6,5 seconde sneller dan zijn PR op de 50 vlinder. Sem van Eijndhoven opende slechts 0.05 boven zijn beste tijd en was na 100 meter meer dan drie seconden sneller dan ooit.

100 school 2002 en ouder
De oudere zwemmers gingen van start met de 100 school. Kim de Laat wist zich niet te verbeteren op haar minst favoriete slag. Lisa Verheij haalde met haar PR van driekwart tel en de vijftiende plaats de B-finale. Jesse Hoksbergen zwom 4,5 seconde sneller dan ooit en staat tweede reserve. Mirelle de Kort mag vanavond ook op herhaling: ze zwom twee tienden sneller dan haar oude toptijd en daarmee gaat ze als veertiende naar de finales. Isa Schellekens zwom op de 100 meter 0.6 seconde sneller dan haar persoonlijke record en was na 50 meter 0.03 seconde sneller. Guy Huijsmans zwom net als Jesse 4,5 seconde sneller dan ooit en was halverwege al een halve seconde sneller dan zijn beste tijd. Roel van der Kleij, de meest ervaren 'Maastricht-zwemmer' zwom weliswaar iets boven zijn beste tijd (uit 2010), maar zwom in de afgelopen jaren slechts een enkele keer sneller dan nu.

50 rug 2003 en jonger
Op de rugslagsprint gingen de zwemmers van SWNZ gewoon door met het scoren van PR's. Tasnim en Kes verbeterden zich met een seconde, Aukje Rutten zelfs met drie, Juul met driekwart seconde en Isa was meer dan vier seconden sneller dan haar oude toptijd. Bij de jongens was er een PR van twee tellen voor Luuk. Bij de meisjes jeugd waren er PR's voor Anouk Hacken (1.4 seconde), Iris Verheij (1.2 seconde) en Marit (1.2). Lotte van de Laak was al eens sneller en Britt werd helaas gediskwalificeerd. De jongens junioren 3 en 4 zwommen ook allemaal PR's. Jelle Rutten verbeterde zich met 0.3 seconde, Sem met 2.3 seconde en Rick met 2.9 seconde.

50 vlinder 2002 en ouder
Jessie van de Laak verbeterde haar PR met twee tienden van een seconde. Kim zwom iets boven haar beste tijd. Jesse zwom iets boven zijn beste tijd. Bij de dames plaatste Isa zich met de achtste tijd en een PR van een halve seconde voor de A-finale. Mirelle zwom slechts 0.04 seconde boven haar beste tijd. Bij de heren was er een PR voor de jarige Guy, die zich met ruim een halve seconde verbeterde. Rik op het Veld en Roel waren al eens sneller.

100 vrij 2003 en jonger
Ook op de derde afstand van de dag gingen de meiden van SWNZ door met het zwemmen van PR's. Aukje zwom acht tellen van haar PR 100 vrij en was na 50 meter ook al een volle seconde sneller dan haar PR op de 50 vrij. Juul was 0.1 seconde sneller dan haar PR. Kes verbeterde haar oude toptijd met twee seconden. Nena was 0.4 seconde sneller. Tasnim won haar serie en zwom slechts 0.3 seconde boven haar scherpe PR. Isa bleef na PR's op de 100 vlinder en 50 rug op deze 100 vrij iets boven haar beste tijd. Luuk haalde de B-finale dankzij een verbetering van wel drie seconden! Daarmee plaatste hij zich ook voor de Regionale Zomer Kampioenschappen. Britt zwom driekwart tel van haar beste tijd. Ook Iris verbeterde zich, met bijna drie seconden. Anouk, Lotte en Marit waren al eens sneller. Jelle zwom een halve tel boven zijn beste tijd, maar Sem (ruim twee seconden) en Rick (driekwart seconde) verbeterden hun persoonlijke records.

100 rug 2002 en ouder
Tot slot werd de 100 rug gezwommen. Jessie was 2,5 seconde sneller. Kim en Lisa verbeterden zich niet. Jesse verbeterde zich met 0.3 seconde en staat met een achttiende plaats tweede reserve. Isa plaatste zich als tweede voor de A-finale met een verbetering van haar PR met 0.6 seconde. Mirelle zwom boven haar beste tijd, net als Rik en Roel. Guy werd helaas gediskwalificeerd.

Finales en estafettes
Foto: Anja Verheij
Drie zwemmers mochten in actie komen in de B-finales op de 100 school. Lisa werd achtste. Jesse had in de ochtend zijn PR al met 4,5 seconde scherper gesteld en snoepte daar in de B-finale nog eens bijna anderhalve tel af. Ook de 50 school was een nieuw PR. Hij zwom tevens binnen de RZK-limiet op de 100 school. Jesse eindigde als zevende. Mirelle benaderde 's ochtends al de grens van de 1.20 en had dus een duidelijk doel voor de avond. Ze dook meer dan een volle seconde onder haar PR van de ochtend en werd zesde in haar B-finale.
Isa Schellekens had zich als achtste geplaatst voor de A-finale 50 vlinder. Hoewel ze 0.06 seconde boven haar PR van eerder op de dag zwom, steeg ze naar de zevende plaats.
Luuk had zich geplaatst voor de B-finale 100 vrij. Hij ging in de avond nog 0.2 seconde sneller dan 's middags en daarmee behaalde hij een keurige vierde plaats. Jesse zwom op de 100 rug weer 0.4 seconde sneller dan zijn PR 's middags en daarmee werd hij vijfde in de B-finale. Isa zwom in de A-finale exact dezelfde tijd als eerder op de dag en daarmee behaalde ze brons.
Tot slot werd er nog estafette 4 x 50 wissel gezwommen. Bij de dames kwamen er twee teams in actie: Isa, Britt, Mirelle en Lisa waren team 1 en Kim, Anouk, Marit en Iris vormden team 2. Het eerste team werd achtste, waarbij Isa en Mirelle net boven hun beste tijden zwommen en Britt en Lisa er onder. De andere dames werden 22e. Anouk en Iris zwommen onder hun toptijden. Bij de heren zwommen Rik, Guy, Jesse en Roel. Guy zwom maar liefst anderhalve tel sneller dan zijn PR 50 school. Helaas werd het team gediskwalificeerd vanwege een te vroege overname.

Dag 2 - 29 december

100 rug 2003 en jonger
De tweede dag begon met de 100 rug voor de jongere zwemmers. Het regende direct weer PR's, want Isa verbeterde zich met 11.7 seconde, Aukje met 10.9, Juul met 5.7 en Kes met 2.8 seconde. Tasnim was de snelste van SWNZ, maar bleef een halve tel boven haar beste tijd. Luuk zwom dankzij een PR van 7.5 seconde de veertiende tijd en mag daarmee vanavond op herhaling in de B-finale. Britt eindigde op de negentiende plaats bij de jeugd en bleef iets boven haar beste tijd. Iris zwom maar liefst acht tellen sneller dan haar oude toptijd en Marit verbeterde zich met 0.16 seconde. Tot slot ging het ook bij de jongens hard, met PR's voor Jelle (0.9 seconde), Sem (2.2) en Rick (een halve seconde op de 50 rug en bijna tien seconden op de 100 rug).

100 vlinder 2002 en ouder
Jesse zwom de achttiende tijd: 0.06 seconde boven zijn PR. Hij staat tweede reserve en moet dus afwachten of hij vanavond nog een keer in actie mag komen. Isa en Mirelle waren beiden een seconde sneller dan hun oude toptijd. Isa zwom de elfde tijd en mag vanavond de B-finale zwemmen. Bij de heren verbeterde Guy zijn beste tijd met meer dan vijf tellen. Roel en Rik verbeterden zich niet.

50 vlinder 2003 en jonger
Op de 50 vlinder waren er PR's voor Anouk (2.2), Sem (1.7) Tasnim (1.3), Kes, Juul en Luuk (0.8), Britt (0.7), Iris (0.3) en Rick (0.02 seconde). Isa, Marit en Jelle zwommen een fractie boven hun beste tijden.

50 rug 2002 en ouder
Kim en Lisa verbeterden zich niet op de 50 rug, maar Jesse was wel sneller dan ooit: 0.8 seconde. Bij de dames verbeterde Isa haar beste tijd met 0.17 seconde en dat betekende wederom een B-finale. Mirelle zwom al eens sneller, net als Rik en Roel even later. Guy verbeterde zijn PR met 0.04 seconde en dat leverde hem de zestiende tijd én een plaats in de B-finale op.

100 school 2003 en jonger
Op de 100 meter schoolslag verbeterde Aukje haar persoonlijke toptijd met maar liefst dertien seconden. Halverwege was ze al ruim vier seconden sneller dan haar PR op de 50 school. Dat belooft wat voor morgen, wanneer de 50 school op het programma staat. Juul verbeterde haar PR's op de 50 en 100 school met respectievelijk 0.4 en 1.3 seconde en zwom op de 100 binnen de RZK-limiet. Isa was 0.8 seconde sneller dan ooit op de 100 school en Kes 0.5. Tasnim evenaarde haar beste tijd. Luuk haalde wederom een finaleplaats: dankzij een PR van 4,6 seconden werd hij zestiende en dat is precies voldoende voor een plek in de B-finale. Het verschil tussen plaats zestien en zeventien was slechts 0.01 seconde! Ook Britt mag zich opmaken voor de B-finale, want met een PR van ruim vier tellen werd ze tiende. Anouk verbeterde haar PR met vier tellen. Iris en Marit bleven net boven hun beste tijden. Bij de jongens waren Sem en Rick beiden drie tellen sneller dan ooit. Sem zwom zelfs een klein PR op de 50 school.

100 vrij 2002 en ouder
Op het koningsnummer, de 100 vrij, zwommen Lisa en Kim iets boven hun beste tijd. Jesse zwom naast oud-clubgenoot Jochem Kampman (nu PSV). Jesse won de strijd nipt, maar PR's zaten er voor beiden niet in. Isa verbeterde zich wel, met iets meer dan een seconde. Mirelle zwom driekwart tel boven haar beste tijd. Guy zwom een kwart tel sneller dan zijn PR. Roel en Rik waren al eens sneller.

Finales en estafettes
Isa Schellekens mocht het spits afbijten in de finalesessie met de 100 vlinder. Ze was 0.16 seconde sneller dan 's ochtends en werd vierde in de B-finale. In de B-finale 50 rug werd ze zesde met een verbetering van 0.07 seconde. Guy werd in de B-finale van diezelfde afstand vijfde met een PR van een kwart tel. Britt werd vijfde in de B-finale 100 school met een verbetering ten opzicht van haar persoonlijke record van eerder op de dag met 0.14 seconde.
De tweede dag werd afgesloten met de 4 x 50 vrij. Het eerste damesteam bestond uit Isa, Britt, Lisa en Mirelle. Isa startte een volle seconde onder haar PR, en ook Britt, Lisa en Mirelle waren sneller dan ooit. Team 2 was Iris, Kim, Marit en Anouk. Iris opende een seconde onder haar PR, waarna Kim ongeveer haar eigen tijd zwom. Marit zwom exact haar PR en Anouk zwom er slechts 0.03 seconde boven. Bij de heren doken Roel, Jesse, Rik en Guy het water in. Roel opende sterk (zijn vijfde tijd in de afgelopen acht jaar), maar helaas ging het daarna net als een dag eerder mis met een overname en werd het team gediskwalificeerd.

Dag 3 - 30 december
Op de slotdag is het programma voor alle zwemmers gelijk: 50 school, 100 wissel en 50 vrij

50 school
De junioren waren weer lekker bezig op de 50 school, met flink wat persoonlijke records. Aukje, Juul en Sem wisten hun PR van zaterdag alweer aan te scherpen. Ze waren nu 0.8, 1.8 en 1.7 seconde sneller dan tijdens de 100 school een dag eerder. Tasnim en Nena verbeterden zich op de twee banen school met 1.4 seconde, Kes met 1.1, Isa met 1.3, Luuk met 0.8 (goed voor een startbewijs voor de B-finale), Anouk met 1.7 en Iris met 0.3. Rick zag helaas door een diskwalificatie zijn PR van twee seconden in rook opgaan. Britt zwom een fractie boven haar beste tijd, maar mag vanavond een nieuwe poging doen want met de veertiende tijd plaatste ook zij zich voor de B-finale. Marit zwom al eens sneller. Jessie verbeterde haar PR met twee tellen en Kim bleef daar een halve seconde boven. Lisa zwom eveneens al eens sneller dan de tijd die ze op dag 3 op de klokken bracht. Lisa mag vanavond echter een nieuwe poging doen, want met de zestiende tijd plaatste ook zij zich voor de B-finale. Jesse zwom in de finale 100 school al een PR op de 50 meter en was nu nog eens 0.4 seconde sneller. Mirelle zwom 0.01 seconde boven haar beste tijd en plaatste zich met de dertiende tijd voor de B-finale. Isa verbeterde haar beste tijd (gezwommen tijdens de 100 school op dag 1 in Maastricht) met twee tellen. Guy was een seconde sneller dan zijn PR van twee dagen eerder. Roel bleef iets boven zijn beste tijd.

100 wissel
Bij de junioren waren er zes starts, en evenzoveel PR's. Tasnim verbeterde zich met 2.3 seconden, Kes met 0.3, Aukje met maar liefst twaalf seconden, Juul met 1.7 (en RZK-limiet) en Isa met 8.7 seconden. Luuk was zeven tellen sneller dan ooit. De meisjes jeugd deed ook goed mee: vijf starts en vijf PR's. Britt verbeterde zich met een seconde, Anouk met maar liefst acht, Lotte met een kwart seconde, Iris met 4.5 en Marit met bijna vijf seconden. Rick kon uiteraard niet achterblijven en hij zwom 7.5 seconde sneller dan zijn oude toptijd. Sem verbeterde zich met 3.6 seconde. Lisa en Kim zwommen iets boven hun beste tijd. Lisa mag nog hopen op een herkansing, want ze staat tweede reserve voor de finales. Jesse deed wel mee met de record-jacht, want hij verbeterde zijn oude persoonlijke record met 0.06 seconde. Isa en Mirelle mochten vervolgens in dezelfde serie starten. Isa won de serie en Mirelle werd, vanuit baan 8, knap tweede. Isa was twee en Mirelle anderhalve tel sneller dan ooit. Isa mag vanavond starten in de B-finale. Tot slot deden ook de heren mee met de jacht op PR's. Guy was namelijk bijna twee seconden sneller. Roel was een volle seconde sneller dan zijn stoffige PR van exact acht jaar geleden (ook in Maastricht). Wat een score: 20 starts op de 100 wissel voor SWNZ en maar liefst achttien persoonlijke records!

50 vrij
Zo fantastisch als dat het ging op de wissel ging het op de 50 vrij niet, maar toch waren er enkele mooie resultaten. Aukje verbeterde haar PR met bijna drie tellen, Kes met 1.4, Nena met 1, Rick met 0.7, Jessie en Guy met 0.4, Isa Schellekens met 0.1 (B-finale) en Sem met 0.01. Van de andere zwemmers zwommen Isa Verhagen, Luuk (B-finale) en Anouk slechts 0.2 of minder boven hun beste tijd.

Finales en estafettes
Luuk startte de laatste finalesessie met een PR van een kwart tel op de 50 school, waarmee hij vierde werd in de B-finale. Britt werd zevende in haar B-finale. Hoewel ze sneller was dan 's ochtends bleef ze 0.01 seconde boven haar beste tijd. Lisa werd zesde in de B-finale bij de senioren 1-2 en was eveneens sneller dan in de ochtend. Mirelle werd eveneens zesde in de B-finale, maar dan bij de senioren. Ze verbeterde haar PR met 0.2 seconde. Lisa werd in de B-finale 100 wissel achtste en Jesse vijfde. Jesse verbeterde zijn PR van 's ochtends met een volle seconde. Tot slot eindigde Isa als zevende in de A-finale op deze afstand. Ook op de 50 vrij was SWNZ vertegenwoordigd in de finale. Luuk werd vijfde, Isa zevende en Guy tweede in de B-finale. Guy verbeterde 's ochtends al zijn beste tijd met 0.4 seconde en was 's avonds nog eens een halve tel sneller. Voor de 4 x 50 vrij mix waren er twee gelijkwaardige teams opgesteld. Het team met Jesse, Lisa, Isa en Guy won van het team met Roel, Britt, Mirelle en Rik. Jesse en Roel gingen als startzwemmer gelijk op: Roel won met 0.01 seconde voorsprong. Daarna zwom Lisa iets sneller dan Britt, hoewel die laatste wel een kwart tel onder haar PR zwom. Isa bouwde vervolgens de voorsprong op Mirelle iets uit. Guy kon Rik van zich af houden, hoewel Rik een fractie sneller was dan de dertien jaar jongere Guy en voor het eerst sinds de Swimmeet van 2014 weer een 24-er zwom.

Deze pagina wordt gedurende de Swimmeet steeds bijgewerkt. Kijk voor de actuele uitslagen op http://www.yannz.nl/livetiming/ifs18/index.html