donderdag 28 december 2017

Uitslag Swimmeet 28-30 december in Maastricht

Na de kerstdagen staat traditioneel de Swimmeet in Maastricht op het programma. Dit jaar komen er 19 zwemmers van SWNZ in actie tijdens dit driedaagse toernooi in Zuid-Limburg.

Dag 1, donderdag 28 december - series:
De eerste dag ging zoals altijd van start met de 100 meter vlinderslag voor de junioren en meisjes jeugd. Britt Bakers plaatste zich als zestiende en laatste voor de finalesessie dankzij een verbetering van haar PR met anderhalve tel. Deze tijd was tevens goed voor een startbewijs voor de Regionale Zomer Kampioenschappen in mei/juni 2018. Iris van der Aa was iets meer dan twee seconden sneller dan ooit en Iris Verheij zwom maar liefst tien tellen van haar oude toptijd af. Luuk Bult zwom al drie seconden sneller dan zijn PR op de 50 vlinder en was na 100 meter bijna elf seconden sneller dan ooit! Lisa Verheij verbeterde zich met 4,5 seconde en Jelle Rutten was 0,4 seconde sneller dan hij ooit was. Nena van der Steen wist zich helaas niet te verbeteren. De oudere zwemmers gingen van start met de 100 school. Die afstand leverde geen PR's om, maar wel een finaleplek voor Mirelle de Kort. Ze bleef slechts een fractie boven haar beste tijd, net als Isa Schellekens die op een keurige negentiende plek eindigde. Kim de Laat en Roel van der Kleij zwommen iets boven hun PR's, maar Roel zwom wel zijn snelste 100 school in bijna zeven jaar tijd!
Daarna werd er gesprint, met de 50 rug en 50 vlinder. Aukje Rutten verbeterde zich op de 50 rug, haar eerste afstand in Maastricht, met maar liefst vijf seconden! Isa Verhagen was twee tiende van een seconde sneller dan haar oude persoonlijke record. Iris Verheij verbeterde haar bijna twee seconde en de 'andere' Iris plaatste zich samen met Britt voor de B-finale! Iris werd, met een PR van driekwart tel én een limiet voor de RZK, elfde en Britt vijftiende. Luuk was exact een halve tel sneller dan ooit. Anne van der Aa was maar liefst 2,5 seconde sneller dan haar oude PR. Esmee Bakers, Lotte van de Laak, Jelle Rutten en Lisa Verheij bleven binnen een tel boven hun beste tijd. Op de 50 vlinder was er een A-finale voor Isa Schellekens, dankzij een verbetering van haar beste tijd met een halve tel. En ook Mirelle mag vanavond op herhaling, want zij kwalificeerde zich met de elfde tijd (verbetering van 0.15) voor de B-finale. Jessie van de Laak zwom 1,4 seconde sneller dan ooit en Kim bleef binnen een tel van haar beste tijd verwijderd. Ook Rik op het Veld en Roel wisten zich niet te verbeteren op de vlinderslag, maar bleven binnen een seconde.
De slotafstand voor de jongere zwemmers was de 100 vrij, en ook hierop ging SWNZ fantastisch van start. Aukje zwom bijna zeven seconden sneller dan haar PR en was halverwege al een seconde sneller dan haar beste tijd op de 50 vrij. Isa zwom driekwart tel onder haar oude toptijd en Iris Verheij verbeterde haar beste tijd met maar liefst 5,5 seconde. Na 50 meter stond er al een verbetering van haar PR met meer dan een seconde op het scorebord. Iris van der Aa en Britt bleven iets boven hun PR's. Britt staat met haar zeventiende tijd eerste reserve voor de finalesessie. Luuk zwom ruim 3,5 tel sneller dan ooit en Lotte verbeterde zich met 2,5 seconde. Anne presteerde het om haar PR exact te evenaren. Voor Esmee en Lisa waren er geen PR's. Jelle verbeterde zich met een kwart tel. Tot slot zwommen de senioren de 100 rug. Bij de senioren waren er geen nieuwe toptijden voor Mirelle, Jessie, Kim, Isa en Roel, maar wel een B-finaleplaats voor Isa.

Dag 1, donderdag 28 december - finales:
Britt mocht voor SWNZ de finalesessie starten met de 100 vlinder. Daarop eindigde ze als vijfde in de B-finale, met een verbetering van haar PR van die ochtend met een volle seconden. Ook Mirelle startte in de B-finale, maar dan op de 100 school. Ze ging iets sneller af dan 's ochtends en zwom ook een iets snellere eindtijd, maar bleef nog een fractie boven haar beste tijd. Ze werd er zesde mee. SWNZ was dubbel vertegenwoordigd in de B-finale 50 rug, want naast Britt mocht ook Iris van der Aa in actie komen. Dankzij een verbetering van haar pas enkele uren oude PR met wéér een seconde was ze alle concurrentes te snel af en won ze de B-finale. Daarin eindigde Britt als zevende. Zij was slechts 0.03 seconde langzamer dan eerder op de dag. Ook in de finales 50 vlinder voor senioren 1-2 was SWNZ vertegenwoordigd met twee zwemsters. Isa werd achtste in de A-finale met een verbetering van tweetiende. Mirelle was in de B-finale exact een seconde langzamer dan Isa en daarmee werd ze zesde. Tot slot zwom Britt nog de B-finale 100 vrij, maar de energie was bij start zes van deze eerste Swimmeet-dag op en ze eindigde als achtste. Ook Isa wist zich in de B-finale 100 rug (vierde) niet meer te verbeteren.

Dag 2, vrijdag 29 december - series
De zwemmers van 2002 en jonger zwommen vandaag de 100 rug, 50 vlinder en 100 school, terwijl de ouderen 100 vlinder, 50 rug en 100 vrij zwommen.
Aukje startte op de vier banen rug met een verbetering van haar PR met bijna achttien tellen! Helaas werd Isa gediskwalificeerd wegens een fout keerpunt. Iris Verheij was bijna vijf seconden sneller dan haar oude toptijd en won zo haar serie. Van Iris van der Aa en Britt zijn helaas nog geen tijden bekend. Bij de jongste jongens zwom Luuk maar liefst vijf tellen van zijn oude PR af. Anne verbeterde zich met 2,5 tel en Lisa met iets meer dan een halve seconde. Esmee en Jelle waren al eens sneller. Vervolgens zwommen de ouderen de 100 vlinder. Mirelle en Isa mochten samen in de laatste serie in actie komen. Ze verbeterden zich beiden met ongeveer een halve seconde, en plaatsten zich daarmee beiden voor de B-finale. Vervolgens kwam Jesse Hoksbergen voor het eerst in actie tijdens de Swimmeet 2017, en hoe! Hij verpulverde zijn oude toptijd, pas tien weken oud, met bijna acht tellen en kwam daarmee slechts 0.2 seconde te kort voor de B-finale. De limiet voor de RZK bleek geen enkel probleem. Bij de heren had Rik geen probleem met de RZK-limiet, nadat hij zich een dag eerder ook al op de halve afstand had geplaatst. Roel bleef er nipt boven.
Vervolgens werd er gesprint, met voor de jongere zwemmers de vlinderslag. Aukje maakte een uitstekend debuut op deze afstand, en Isa wist haar PR met iets meer dan een seconde aan te scherpen. Iris V verbeterde zich met ruim vier tellen en Nena met 0.9 seconde. Voor Iris A was er een verbetering van driekwart tel en Britt bleef net iets boven haar beste tijd. Luuk zwom maar liefst twee tellen sneller dan ooit, terwijl Lotte zich met een halve seconde en Jelle met ruim anderhalve seconde verbeterde. Lisa zwom al eens sneller. 2001 en ouder zwom de 50 rug. Jessie en Kim bleven iets boven hun beste tijden, waarna Isa en Mirelle naast elkaar in de eerste van drie snelste series mochten starten. Isa won de tweestrijd, maar beide zwemsters bleven boven hun beste tijd. Beiden haalden echter wel de finale: Isa als achtste en laatste de A-finale en Mirelle als achtste de B-finale. Het persoonlijke record van Jesse op de 50 rug stond al een jaar (Maastricht 2016), en dus was het geen verrassing dat er een flink PR op de klokken kwam. Hij was bijna twee seconden sneller. Voor Rik en Roel kwamen er geen nieuwe toptijden op de klokken.
Tot slot werd de 100 school gezwommen. Iris van der Aa (0.9) en Isa (0.4) wisten zich te verbeteren. Iris Verheij benaderde haar PR tot op 0.06 seconden, en ook Aukje en Nena zaten maar een fractie boven hun beste tijd. Luuk zwom maar liefst ruim zeven seconden sneller dan ooit. Bij de meisjes jeugd zwommen Anne, Esmee en Lisa alle drie een fractie boven hun beste tijden. De laatste zwemmer op de 100 school was Jelle, die 0.4 seconde boven zijn beste tijd bleef. Mirelle en Isa misten de finales net doordat ze een tel boven hun PR's bleven. Kim bleef er anderhalve tel boven. Dat de toptijd van Jesse met de BWK geen toevalstreffer was, bewees hij in Maastricht, want hij bleef nu slechts 0.03 seconde boven die tijd. Hij mag hopen op een herhaling vanavond in de finalesessie, want hij staat eerste reserve. Rik zwom de tweede tijd van zijn serie en bleef onder zijn inschrijftijd. Roel bleef erboven.

Dag 2, vrijdag 29 december - finales
Britt opende in de A-finale 100 rug. Daarin kon ze haar toptijd van die ochtend (een PR van 3,5 seconde) niet meer herhalen, maar ze dook nog altijd meer dan een seconde onder haar toptijd van vóór Maastricht. Ze eindigde ermee op de achtste plaats. Isa mocht starten in de B-finale 100 vlinder. Ze zwom een halve tel boven haar tijd uit de series en werd zesde. Ook Jesse mocht in de B-finale 100 vlinder in actie komen, maar daarin bleef hij boven zijn toptijd uit de series. Hij werd achtste. Twee dames mochten op herhaling op de 50 rug. Mirelle werd vierde in de B-finale met een PR van 0.2 seconde en daarmee een limiet voor de RZK. Isa had die al eerder behaald en zwom nu naar de gedeeld zevende plek in de A-finale. Ze bleef boven haar PR, maar zwom sneller dan in de series. Tot slot zwom Jesse de B-finale 100 vrij. Hij eindigde daarin als achtste en bleef minder dan een tel boven zijn beste tijd.

Dag 3, zaterdag 30 december - series
De derde en laatste dag van de Swimmeet is de sprintdag, met voor iedereen 50 school, 100 wissel en 50 vrij. Britt behaalde met de veertiende tijd (iets boven haar PR) de B-finale. Iris van der Aa verbeterde zich met 0.3 seconde, Iris Verheij met 0.7 seconde. Aukje en Isa zwommen meer dan een seconde sneller dan ooit en Nena bleef er slechts een fractie boven. Luuk zwom net als Iris Verheij 0.7 seconde sneller dan ooit. Lisa staat eerste reserve voor de finales dankzij een verbetering van iets meer dan een seconde. Anne verbeterde zich met twee seconden (!) en Esmee bleef slechts een fractie boven haar PR. Lotte werd helaas gediskwalificeerd. De officiële omschrijving luidt "Na start en/of keerpunt een verkeerde arm- en/of beenslag gemaakt". Jelle zwom 0.18 sneller dan zijn oude toptijd. Mirelle plaatste zich met de elfde tijd voor de B-finale. Isa zwom 0.3 sneller dan ooit en Jessie wist zich helaas niet te verbeteren. Dat lukte Jesse wel, hij was bijna twee seconden sneller dan zijn oude toptijd. Roel zwom een tel boven zijn beste tijd.
Op de 100 wissel was er wederom een finaleplaats voor Britt: met de zevende tijd, een PR van iets meer dan een tel, mag ze vanavond in de A-finale in actie komen. Iris A verbeterde zich met driekwart tel, Iris V met maar liefst tien (!), Nena met 3.5, Isa met meer dan vier en Aukje maakte een keurig debuut op deze afstand. Na het geweld van de meiden kon Luuk niet achter blijven, en hij verpulverde zijn oude toptijd met negen seconden. Anne en Lotte verbeterden zich met twee seconden, maar helaas was er voor Lisa geen nieuwe toptijd. Jelle zwom exact een seconde sneller dan zijn oude PR. Isa en Mirelle mogen vanavond samen in actie komen in de B-finale 100 wissel, want ze zwommen de zestiende en dertiende tijd. Mirelle was 0.9 seconde sneller dan ooit en Isa haalde de laatste zestien nét, dankzij een verbetering van 0.8 seconde. Jesse verbeterde zich met maar liefst 7,5 seconde! Roel zwom slechts een halve seconde boven zijn beste tijd.
Op de slotafstand, de 50 vrij, regende het weer PR's. Aukje opende met een verbetering van haar oude toptijd met drie seconden, waarna Isa een halve tel van haar PR afzwom. Iris V verbeterde zich met 2.4 seconden en Nena met 0.4 seconde. Die verbetering leverde Nena haar eerste limiet voor de RZK op. In de slotserie namen Britt en Iris A het tegen elkaar op. Beide meiden zwommen een halve tel boven hun persoonlijke record. Ook Luuk wist zich bij de jongste jongens niet meer te verbeteren op zijn negende en laatste afstand van het toernooi. Lotte (0.3) en Anne (0.75), Jelle (0.3) en Jesse (0.5) wisten zich te verbeteren. Voor Esmee, Lisa, Mirelle, Jessie, Isa en Roel zat er geen PR meer in.

Dag 3, zaterdag 30 december - finales
In de derde en laatste finalesessie kwam er nog zeven keer een lid van SWNZ in actie. Britt en Mirelle zwommen de B-finale 50 school. Britt werd achtste en Mirelle vijfde. In de A-finale 100 wissel werd Britt eveneens achtste, terwijl Mirelle diezelfde klassering haalde in de B-finale. In dezelfde B-finale als Mirelle werd Isa zevende. Tot slot werd Lisa achtste in haar eerste en enige finale van dit toernooi, de B-finale 50 vrij. Mirelle werd net als op de 50 school vijfde in de B-finale.

Samenvatting
In totaal kwamen er negentien zwemmers van SWNZ gedurende de drie dagen in actie. De 164 starts leverden 86 persoonlijke records op. Luuk Bult en Iris Verheij zwommen op alle negen de afstanden een PR. Aukje kwam acht keer in actie, en zwom acht PR's. Voor Isa Verhagen waren er zeven PR's in acht starts. Iris van der Aa zwom in totaal tien keer, en zwom acht keer sneller dan haar oude toptijd. Voor Anne, Jesse, Jelle, Isa S en Britt waren er zes persoonlijke records. Lotte en Mirelle verbeterden vier PR's, Nena en Lisa drie en Jessie een. Voor Esmee, Kim, Roel en Rik waren er geen tijdsverbeteringen.
Britt en Mirelle lieten hun veelzijdigheid zien door zich te kwalificeren voor zes finales. Britt zwom A-finales 100 rug en 100 wissel en daarnaast B-finales op de 100 vlinder, 50 rug, 50 school en 100 vrij. Mirelle mocht in actie komen in de B-finales 50 vlinder, 50 rug, 50 en 100 school, 50 vrij en 100 wissel. Isa Schellekens zwom de A-finales 50 vlinder en 50 rug en daarnaast B-finales 100 vlinder, 100 rug en 100 wissel. Jesse zwom B-finales 100 vlinder en 100 vrij. Iris van der Aa plaatste zich voor één finale, de B-finale 50 rug, maar wist deze wel winnend af te sluiten. Tot slot mocht Lisa in actie komen in de B-finale 50 vrij.

http://www.yannz.nl/livetiming/ifs17/index.html