zaterdag 17 november 2018

Uitslag BWK 17-25 november in Eindhoven

In het gehalveerde tienbaans 50-meterbad in Eindhoven worden op 17, 18, 24 en 25 november de Brabantse Winter Kampioenschappen gezwommen. SWNZ is daarbij aanwezig met vijftien zwemmers, die samen goed zijn voor 48 persoonlijke starts en drie estafettes.

Zaterdag 17 november
De eerste dag van de BWK 2018 werd afgetrapt door Tasnim Bezbiz en Isa Schellekens op de 400 vrij. Voor Tasnim, juniore 1, was het de allereerste Brabantse titelstrijd. Na een mooi opgebouwde race met flinke eindsprint eindigde ze maar liefst negen tellen sneller dan haar PR van begin dit seizoen. Tasnim eindigde als vierde. Isa werd drie weken geleden nog gediskwalificeerd wegens een valse start, waardoor haar PR van acht tellen toen niet in de boeken kwam. Gelukkig had ze zich al eerder geplaatst voor de BWK en kon ze nu revanche nemen. Zaterdagmiddag was ze nog sneller dan vorige maand en eindigde ze als achtste bij de senioren. Vervolgens was het tijd voor Mirelle de Kort op de 100 school. Mirelle had zich begin oktober geplaatst voor deze BWK door exact de limiet te zwemmen. Daarmee was ze als 21e en laatste ingeschreven. In Eindhoven ging het echter sneller dan ze zelf verwacht had en met een verbetering van haar persoonlijke record met 1.64 seconde steeg ze naar de twaalfde plaats bij de senioren.
Op de 50 vrij voor heren was SWNZ goed vertegenwoordigd met zes zwemmers. Luuk Bult (junioren 2) bleef iets boven zijn beste tijd van drie weken geleden en werd zeventiende. Bij de junioren 4 werd Jelle Rutten dertiende met een PR van 0.3 seconde. In diezelfde categorie zwom Sem van Eijndhoven de zestiende tijd. Jesse Hoksbergen eindigde als vijftiende bij de jeugd 1 en 2 dankzij een PR van 0.09. Rik op het Veld was 0.8 seconde sneller dan zijn inschrijftijd en daarmee werd hij twintigste bij de senioren. In dezelfde categorie werd Roel van der Kleij 33e.
Jesse zwom later op de 200 wissel bijna een seconde van zijn beste tijd af en daarmee eindigde hij als veertiende. Isa en Mirelle kwamen op de 50 rug voor de tweede keer deze middag in actie. Isa verbeterde zich met 0.15 seconde en werd tiende. Mirelle eindigde op plaats 20. Tot slot van de middag zwom Jesse na de 200 wissel ook nog de 100 wissel. Daarbij werd hij twaalfde.

Zondag 18 november
Dag 2 van de BWK startte met de 400 wissel voor dames. Isa Schellekens en Lisa Verheij verbeterden hun PR's met vele seconden en daarmee werden ze achtste en zestiende. Isa zwom de reservelimiet voor de Nederlandse Senioren Kampioenschappen. Daarna zwom Tasnim Bezbiz.  Na een mooie race mocht ze de zilveren medaille in ontvangst nemen. Na de pauze werd de 100 vrij gezwommen. Lisa verbeterde haar PR met 0.3 seconde en eindigde als 34e. Mirelle bleef door een mislukt keerpunt iets boven haar beste tijd en werd 25e. Tasnim zwom na haar medaille op de 400 wissel een toprace: ze was bijna drie tellen sneller dan haar PR. Met 1.09.31 won ze niet alleen een bronzen medaille maar kwalificeerde ze zich ook voor de Nederlandse Junioren Kampioenschappen van volgende maand in hetzelfde bad! Jesse Hoksbergen zwom op de 100 vlinder na een snelle start een tel boven zijn beste tijd en dat betekende de twaalfde plaats. Op de 100 rug was Isa maar liefst anderhalve seconde sneller dan ooit en daarmee werd ze achtste. 
zilver 400 wissel
Op de 200 vrij zwom Guy Huijsmans een felle strijd met de jongen naast hem, en dat leverde hem een zeer goede tijd na 150 meter op. Daarna werd het zwaar, maar toch kon Guy nog een PR van 2.3 seconde op de klokken zetten. Hij eindigde als elfde. Jesse werd eveneens elfde in zijn categorie.
De laatste individuele afstand was de 50 vlinder. Tasnim was toch wel moe na twee topraces en bleef een fractie boven haar beste tijd. De jonge topper werd zesde. Isa zwom naar de zestiende tijd met een PR van een halve seconde. Mirelle verbeterde zich met een kwart tel en daarmee werd ze negentiende. Selina Janssen zwom een leuke tijd: 33.33 en was daarmee sneller dan ze ooit was in het 25-meterbad. Selina eindigde als 39e.
brons 100 vrij
Tot slot zwommen Isa, Selina, Lisa en Mirelle de 4 x 100 vrij. Isa opende met een PR van 0.02 seconde en vervolgens zwom Selina een fractie boven haar beste tijd. Lisa zwom weer een halve tel sneller dan eerder op de middag op de individuele 100 vrij en Mirelle sloot af met een tijd die bijna een seconde onder haar PR ligt. Daarmee waren de vier dames 1.2 seconde sneller dan hun inschrijftijd en eindigden ze als achtste.

Zaterdag 24 november
Dag 3 van de BWK werd geopend door de enige jongen van SWNZ op deze dag, Jesse. Hij zwom op de 400 vrij naar een mooie vijfde plaats en was maar liefst 9.5 seconde sneller dan zijn oude toptijd! Vervolgens zwom Isa de 200 rug. Ze verbeterde zich met een halve seconde en eindigde op de elfde plaats. Na deze lange afstanden was het tijd voor de sprinters, met de 50 meter vrije slag. Tasnim verbeterde zich met anderhalve seconde en dat leverde haar een bronzen medaille en wederom een NJK-limiet op. Met 31.29 bleef ze ruim onder de limiet van 32.03. Juul Schellekens maakte op deze afstand haar BWK-debuut en verbeterde haar PR van pas drie weken oud met 0.3 seconde. Juul eindigde als veertiende. Britt Bakers werd 24e bij de jeugd. Ze verbeterde haar persoonlijke record met 0.15 seconde. Bij de senioren was Mirelle de beste van het SWNZ-trio met een 25e plaats een een PR van 0.21 seconde. Rianne Slabbers en Lisa werden 43e en 45e. Rianne bleef Lisa 0.01 seconde voor. Op de 200 wissel zwom Isa naar plaats veertien. Ze verbeterde zich met bijna twee tellen. Tot slot werd de 4 x 200 vrij gezwommen. Lisa opende met een PR van bijna anderhalve seconde. Vervolgens was Britt driekwart seconde sneller dan haar PR, Mirelle 0.1 seconde en slotzwemster Isa 1.4 seconde. In totaal dook het SWNZ-kwartet 3.5 seconde onder hun inschrijftijd. Daarmee eindigden ze op plaats zeven.

Zondag 25 november
Op de slotdag van de BWK wordt er gestart met lange afstanden: 400 wissel heren met Jesse en 800 vrij dames met Isa. Jesse verbeterde zich met zo'n vijf tellen en eindigde op plaats vijf. Isa zwom een bijna vijftien seconden sneller dan ooit en dook voor het eerst onder de tien minuten. Dat leverde haar een zevende plaats op. Na een pauze stond het koningsnummer, de 100 vrij, op het programma voor de heren. Jelle heeft de afgelopen tijd veel hinder ondervonden van een blessure en kon zich daardoor niet verbeteren. Hij eindigde als zestiende. Jesse zwom naar de dertiende tijd. Guy werd zestiende met een PR van 0.16 seconde. Op de 100 vlinder zwom Isa twee tellen sneller dan haar oude toptijd en daarmee werd ze veertiende. Britt en Mirelle zwommen vervolgens de 50 school. Britt sprintte naar plaats twaalf met een verbetering van een halve seconde, terwijl Mirelle vijftiende werd met een PR van bijna een volle seconde. Tasnim werd vierde op de 200 vrij, op twee tellen van het brons. Wel verbeterde ze haar PR met tien seconden en zwom ze naar haar derde NJK-limiet. Isa eindigde als achttiende met een PR van een seconde. Op de 50 vlinder zwom Jesse 0.4 seconde sneller dan ooit en daarmee werd hij twaalfde. Roel zwom zijn tweede tijd ooit (alleen vorig jaar met de BWK was hij sneller) en daarmee eindigde hij als 28e. Tot slot zwommen Isa, Britt, Mirelle en Lisa de 4 x 100 wissel. Isa opende op de rug iets boven haar toptijd van eerder deze BWK. De andere drie dames waren sneller dan ooit: Britt zwom ruim drie seconden onder haar PR 100 school, Mirelle twee seconden onder haar PR 100 vlinder en Lisa was 0.4 seconde sneller dan haar beste tijd op de 100 vrij. Daarmee was het kwartet 6.5 seconde sneller dan hun inschrijftijd! Ze stegen daarmee van de twaalfde naar de zesde plaats.

Livetiming: http://www.xzweml.nl/live/bb/BWK2018/index.html