maandag 24 april 2017

Uitslag Oranje-wedstrijd 23 april in Budel

Vijftien zwemmers doen zondag 23 april mee aan de Oranje-wedstrijd in Budel, vlakbij de Belgische grens. Vanaf het zwembad was het maar twee kilometer tot aan de Belgische grens, een afstand die drie deelneemsters aan deze wedstrijd afgelopen vrijdag zwemmend aflegden tijdens de laatste LAC-wedstrijd van dit seizoen!Livetiming

Lisa Verheij en Jelle Rutten beten het spits af in het 4-banenbad op de 200 meter rugslag. Jelle ging als een speer van start, maar moest dat helaas in het tweede deel van de race wat bekopen. Ook de 1500 vrij van afgelopen vrijdag voelde hij nog goed in zijn armen. Desondanks verbeterde hij zijn PR met drie tellen. Hij bleef slechts driekwart tel boven de limiet van de Regionale Zomer Kampioenschappen. Lisa bleef iets boven haar beste tijd.
Vervolgens kwam de benjamin van de groep, Isa Verhagen, in actie op de 50 meter rugslag. Ze was een volle seconde sneller dan ze ooit was.
Op de 100 school was SWNZ met zes dames zeer goed vertegenwoordigd. Aukje Rutten zwom vandaag haar allereerste wedstrijd, en deed dat zeer netjes. In diezelfde serie zwom Kes Keij een PR van een seconde. Esmee Bakers verbeterde zich met een kwart tel. Iris Verheij, Lotte van de Laak en Marit van de Kerkhof bleven iets boven hun beste tijden. Na een korte pauze zwom Isa ook nog de 50 school. Na een mooie race wist ze haar PR net niet te verbeteren. Op de 50 vlinder konden Jessie van de Laak en Lisa zich niet verbeteren. In de laatste serie was er een mooi SWNZ-onderonsje, met in baan 2 Britt Bakers, in baan 3 Sandra Schellekens en in baan 4 Naomi Janssen. De beide meiden uit 2004 wilden niet onderdoen voor de 19 jaar oudere Sandra, die op haar beurt uiteraard niet verslagen wilde worden door haar pupillen. Helaas kregen Britt en Sandra op tien meter voor de finish een flinke slok water binnen, waardoor ze er niet in slaagden hun toptijden te verbeteren. Sandra tikte als eerste aan, net voor Britt. Naomi verbeterde haar PR met een halve tel.
Marit Vermeulen en Kes kwamen op de 100 meter wisselslag in actie. Voor Kes, die wel al meerdere keren de 200 wissel zwom, was het de eerste keer. Marit bleef slechts een fractie boven haar PR.
Twee zwemmers kwamen in actie op de 50 rug. Lotte bij de dames en Jelle bij de heren.Lotte wist zich helaas niet te verbeteren, maar Jelle zwom twee seconden sneller dan ooit in het 25-meterbad. Jessie en Marit van de Kerkhof zwommen de dubbele afstand. Marit zwom daarop binnen de limiet voor de RZK dankzij een PR van bijna drie seconden. Jessie zwom een seconde sneller dan ze ooit was.
De volgende afstand was de 50 vrij. Bij de minioren zwom Isa 0.36 sneller dan ooit. Aukje zwom (uiteraard) een PR op haar eerste 50 vrij. Iris en Nena bleven slechts 0,2 seconde boven hun beste tijd. In de serie daarna verbeterde Esmee zich juist met 0.2 seconde, terwijl Jessie er iets boven bleef. In de derde en laatste serie zwommen Britt en Sandra weer tegen elkaar. Nu was het Britt dit de onderlinge strijd nipt won, dankzij een PR van een halve tel.
Op de 200 wissel zwom Marit van de Kerkhof voor de tweede keer deze middag net binnen een limiet voor de RZK. Ze verbeterde haar PR met drie tellen en dat was net voldoende voor een startbewijs. Ze lag bijna de gehele race op kop, maar kon niet voorkomen dat in de laatste meters de twee jaar oudere Lisa nog voorbij kwam sprinten. Helaas wist Lisa zich niet te verbeteren ondanks die eindsprint.
Het koningsnummer, de 100 vrij, kende acht deelneemsters van SWNZ. De eerste serie was met 4 zwemsters zelfs geheel gevuld met SWNZ. Nena verbeterde zich met bijna vier seconden en Marit Vermeulen met twee. Iris en Kes bleven iets boven hun beste tijden. In de serie daarna knokten Naomi en Lotte tegen de klok en tegen elkaar. Naomi won de strijd en verbeterde haar persoonlijke record met twee tellen. Na twee keer tegen Britt gestreden te hebben, moest Sandra het nu opnemen tegen diens zus Esmee op de 100 vrij. Helaas was de start van de race erg rommelig, omdat één van de andere zwemsters op het laatste moment in het water viel en dus de hele startprocedure opnieuw moest. Esmee verbeterde desondanks haar PR met 0.3 seconde. Sandra verbeterde zich niet, maar versloeg wel Esmee in de strijd Bakers-Schellekens.
De zusjes Lotte en Jessie zwommen samen met Aukje de 50 school. Aukje was weer net iets sneller dan tijdens de 100 school. Isa sloot de wedstrijd af met de 100 wissel, maar helaas maakte ze een foutje bij het keerpunt van de rug naar de school waardoor haar eindtijd niet genoteerd werd.
De laatste individuele afstand was de 100 vlinder. Marit Vermeulen zwom vrijdag tijdens de 400 wissel al een klein PR op de 100 vlinder, maar zwom nu nog vijf seconden sneller! Britt en Naomi maakten er een serie later een mooie strijd van. Britt ging hard van start en kreeg het moeilijk in de laatste meters, terwijl 'diesel' Naomi haar race juist andersom indeelde en wat meer behouden van start ging waardoor ze aan het eind nog dicht bij Britt kwam. Britt kwalificeerde zich met een PR van 2,5 seconde voor de RZK, terwijl Naomi ondanks een PR van twee seconden daar net boven bleef.
Na een korte pauze van 5 minuten was het tijd voor de grote strijd in de estafette 4 x 50 vrij, waarbij twee teams in actie kwamen. In baan 1 de junioren (Iris, Naomi, Marit van de Kerkhof en Britt) onder leiding van coach Jan en in baan 3 de jeugd/senioren (Esmee, Marit Vermeulen, Lisa en Sandra) onder leiding van coach Jelle. De strijd was fel, en opgejut door de coaches. Uiteindelijk wonnen de 'oudjes' het van de jonge talenten, die zich kranig weerden. De beide Marit's en Britt zwommen zelfs nog sneller dan hun PR's.

Junioren Jeugd/senioren
PR Gezwommen tijd PR Gezwommen tijd
Iris 0:37,77 0:38,16 Esmee 0:32,37 0:32,88
Naomi 0:34,57 0:35,9 Marit V 0:35,93 0:35,5
Marit K 0:31,41 0:31,2 Lisa 0:29,71 0:31,0
Britt 0:31,56 0:30,7 Sandra 0:30,13 0:30,6

Uitslag wedstrijd

Klassementen
Voor de klassementen werd gekeken naar de FINA-punten. Hierbij wordt gekeken naar de afstand tot het wereldrecord op die afstand. Het wereldrecord staat gelijk aan 1000 punten, en hoe verder je van het wereldrecord zit, des te minder punten krijg je. Op die manier kan een resultaat op de 200 rug vergelijken worden met een 50 vrij. De beste drie resultaten per zwemmer werden bij elkaar opgeteld om de beste drie zwemmers per categorie te bepalen.

SWNZ viel veelvuldig in de prijzen:

  • Meisjes minioren 5: zilver voor Isa
  • Meisjes junioren 1: goud voor Kes, zilver voor Aukje en brons voor Nena
  • Jongens junioren 1-2: brons voor Jelle
  • Meisjes junioren 2-3: goud voor Britt en brons voor Marit van de Kerkhof. Naomi werd vierde, Lotte zesde, Marit Vermeulen tiende en Iris Verheij elfde.
  • Meisjes jeugd 1-2: brons voor Esmee. Lisa werd vierde en Jessie vijfde.
  • Dames: zilver voor Sandra