Pagina's

donderdag 2 mei 2019

Uitslag NK Masters 2 t/m 5 mei in Amersfoort

Van donderdag 2 tot en met zondag 5 mei worden in Amersfoort de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen Lange baan gehouden. Er zijn ruim 850 deelnemers uit twaalf landen en zij zijn samen goed voor meer dan 3500 starts. Namens SWNZ komen er vier masters in actie: Selina Janssen (20+), Ildiko van der Ploeg (25+), Sandra Schellekens (30+) en Rob van de Ven (45+). 


Dag 1 - donderdag 2 mei
Donderdagmiddag zwommen Ildiko en Sandra de 1500 meter vrije slag in het prachtige nieuwe zwembad. Met een watertemperatuur van 25 graden waren de omstandigheden ideaal voor de dames. Ildiko mocht als eerste het 50-meterbad induiken. Ze was direct vanaf de eerste baan sneller dan tijdens de LAC van vorige maand en dat resulteerde in een eindtijd van 24.29.76, zestien tellen onder haar inschrijftijd en een halve minuut sneller dan met de LAC in het 25-meterbad. Ildiko eindigde als zesde in de categorie 25+. 
In de serie daarna kwam Sandra in actie. Dat ze haar inschrijftijd (een tijd van de ONMK 2017) niet zou halen, stond vanaf het begin al vast. Doel was dan ook om zo dicht mogelijk bij de eindtijd van de LAC 1500 vrij van vorige maand te komen. Na een licht oplopende race was ze nog geen vier tellen langzamer dan vorige maand (in een 25-meterbad). Sandra eindigde daarme als vijfde bij de dames 30+ en was de vierde Nederlandse. 

Dag 2 - vrijdag 3 mei
Op dag 2 kwam alleen Rob in actie, en wel op de 50 school en 100 vrij. Op de schoolslag sprint won hij zijn serie met een PR van een volle seconde: 38.13. Daarmee eindigde hij op de vierde plaats, op een halve tel van het brons. De 100 vrij zwom hij voor het eerst in een 50-meterbad. Deze liep voor hem volgens verwachting, maar helaas was de laatste 25 meter zwaar voor de zwemmer die pas zijn tweede wedstrijd in het 50-meterbad zwom. Met 1.15.47 werd hij tiende.

Dag 3 - zaterdag 4 mei
Op de derde dag was de ploeg van SWNZ compleet. Ildiko mocht starten met de 400 wissel. Ze had deze afstand bij een masterwedstrijd twee maanden geleden (in het 25-meterbad) gezwommen en die verliep zo goed dat ze de zwaarste afstand ook bij deze NMK wilde zwemmen. Ze zwom een keurige tijd en werd daarmee vijfde. In de middagsessie kwamen de andere drie zwemmers aan de start, te beginnen met Selina en Sandra op de 50 vlinder. Beiden waren niet helemaal tevreden met het verloop van hun race en hun eindtijd. Selina werd 23e bij de 20+ en Sandra 17e bij de 30+. Vervolgens mocht Rob in actie komen op de 200 meter schoolslag. Het was pas de derde keer dat hij deze afstand zwom, en zelfs de eerste keer in het 50-meterbad. Het was daarom nog wat zoeken naar de ideale raceverdeling en hij ging de derde 50 meter dan ook iets te langzaam. Desondanks was hij ruim drie seconden sneller dan zijn persoonlijke record. Hij eindigde als vijfde en was de vierde Nederlander, op anderhalve seconde van het brons. Tot slot zwommen de beide dames nog de 200 vrij. Selina werd twintigste en Sandra eindigde als negende (zevende Nederlandse). Dit was exact conform de inschrijflijst.

Dag 4 - zondag 5 mei
De slotdag begon al vroeg met de 800 vrij voor Selina en Sandra. Sandra mocht als eerste het water induiken. Na een zeer constante race (45.85, 45.82, 45.80, 45.80 als splittijden tussen 200 en 400 meter) eindigde ze net boven de twaalf minuten: 12.03.19. Dit was 25 seconden sneller dan haar beste tijd dit seizoen en betekende de vierde Nederlandse tijd, op slechts zes tellen van het brons. Selina zwom voor het eerst verder dan 200 meter in het 50-meterbad en dat voelde nog wat onwennig. Ook zij zwom een mooie vlakke race en tikte aan na 11.41.64. Dat betekende de tiende plaats. Beide dames presteerden qua ranking precies zoals verwacht werd op basis van de inschrijflijst. 
In de middag zwom Selina de 50 rug. Deze ging niet helemaal lekker en ze bleef dan ook boven haar beste tijd. Met 38.75 werd ze 22e. Daarna zwommen Sandra en Selina ook nog de 50 vrij. Na de lange afstand van de ochtend was het lekker om slechts één baantje volle bak te gaan, en de dames presteerden dan ook uitstekend. Sandra dook met 31.92 mooi onder de 32 tellen en was slechts 0.14 seconde langzamer dan twee jaar geleden. Ze eindigde als tiende. Selina was ruim een tel sneller en werd met 30.81 25e. Vervolgens mocht ook Rob deze sprint zwemmen. Helaas verliep de race bij hem wat minder en met 34.66 werd hij twaalfde. De klapper van het weekend was voor SWNZ echter de laatste afstand, met de 100 school voor Rob. Hij stond als tweede ingeschreven, maar de nummers drie en vier waren slechts een fractie langzamer ingeschreven. Rob werd door één zwemmer ingehaald en dat betekende een prachtige bronzen medaille voor Rob. Hij verbeterde zijn persoonlijke record met een tel tot 1.27.21.

Livetiming