Pagina's

zondag 26 augustus 2018

Uitslag open water 26 augustus in Oosterhout

Twaalf zwemmers van SWNZ hebben zondag 26 augustus in het Wilhelminakanaal in Oosterhout meegedaan met de eerste Brabantse open water wedstrijd van 2018. Daarmee was de Schijndels-Gestelse startgemeenschap een van de grotere verenigingen bij deze wedstrijd.

Foto door Rob vd Ven
Rond 10.00 uur mochten Rob van de Ven en Lisa Verheij het spits afbijten met de kilometer schoolslag. Rob eindigde als vijfde bij de heren 45+ in een tijd van 23.26.73. Lisa werd bij de jeugd zevende. In haar eerste kilometer schoolslag eindigde ze in 21.38.32.
Vervolgens zwommen Aukje Rutten, die voor het eerst een open water wedstrijd zwom, en Iris Verheij de 500 meter schoolslag. Iris verbeterde haar PR met 27 seconden tot 9.28.63 en werd daarmee zevende. Aukje eindigde als zeventiende in 10.18.66.
Rafke Bakker kwam in actie op de 250 meter vrije slag. Ze finishte netjes binnen de zeven minuten (6.51.85) en eindigde daarmee als vierde bij de jongste minioren.
Bij de kilometer vrije slag voor verschillende leeftijden bleek pas goed wat de invloed van de omstandigheden kan zijn. Zoals wel vaker in Oosterhout het geval is, werden ook nu de eindtijden mede bepaald door de stand van de sluizen. Daardoor kon het dat de jongens relatief flink langzamer waren dan de dames, die ware toptijden lieten noteren. Jesse Hoksbergen werd twaalfde bij de jeugd in 15.28.73, Guy Huijsmans, die zijn debuut in het open water maakte, behaalde diezelfde klassering bij de heren na 14.52.46 en Jelle Rutten (terugkomend van flink fysiek ongemak) eindigde bij de junioren 3-4 als zestiende na 16.44.53. Bij de dames tikte Kim de Laat aan na 17.44.62 en werd daarmee achttiende. Kim was daarmee maar liefst 1 minuut en 17 seconden sneller dan haar beste tijd ooit op deze afstand in het open water. Bij de junioren 2-3 werd Iris van der Aa tiende in 15.01.06, driekwart minuut sneller dan ooit. Puck Bakker had de afgelopen maanden (tevergeefs) getraind voor de twee kilometer tijdens de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden. Dat betaalde zich uit in Oosterhout: met 15.31.21 was ze bijna twee minuten sneller dan haar snelste tijd ooit, vier weken geleden gezwommen in Heerjansdam. Vergelijking van de tijden van Iris en Puck met die van Jesse en Guy laat zien dat de omstandigheden zeer waarschijnlijk ongelijk waren.
Anne van der Aa was de laatste individuele zwemster van SWNZ. Ze kwam in actie op de twee kilometer schoolslag en tikte als vierde bij de jeugd aan na 48.09.13.
Tot slot kwamen er nog twee teams in actie bij de 4 x 250 meter vrije slag. Team 1 met Lisa, Jelle, Kim en Guy eindigde als zesde. Iris, Iris, Aukje en Rob werden achtste.

In het weekend van 8 en 9 september staan de open water wedstrijden in Sleeuwijk en Vught op het programma. Het open water seizoen wordt op 15 september in Lith afgesloten. Ook bij deze wedstrijden zal SWNZ weer met een flinke groep zwemmers aanwezig zijn om punten te verzamelen voor het Brabants klassement.

Livetiming
Boven: Puck, Iris V, Aukje, Rob, Jelle, Guy en Jesse.
Onder: Rafke, Kim, Lisa, Iris A en Anne.
Foto: Anja Verheij